Nemzetközi vizekről: Németh Anikónak jól megy a Karlskrona-ban

Németh Anikó eslő szezonját tölti a svéd Karlskrona csapatában. Az elmúlt hétvégét követően, amikor is a csapat egy idegenbeli, és egy hazai mérkőzést játszott a Troja, illetve a Göteborg egyesülete ellen, a következő bejegyzést találtuk a cikk írójának közösségi hírfolyamán: 

“Két jó meccset játszottunk a múlthéten, az idegenbeli mérkőzést győzelemmel zártuk. Pénteken Troja csapata ellen 4-2 arányban győzedelmeskedtünk, valamint másnap a Göteborg 3-1 arányban kerekedett felül csapatunkon. A göteborgi mérkőzést nagyon jól kezdtük, egy emberelőnyből meg is szereztük a vezetést Agnes Svensson révén. Ezt követően viszont túl passzívan játszottunk, és a Göteborgnak sikerült egy szép játekkal kiegyenlítenie. A KHK egy egyszerű játékot játszott ezen a merkőzesen, jók voltak az ötletek, de néha feleslegesen nehéz helyzetbe hoztuk magunkat a harmadunkban, így sokszor beszorítottak minket. A Göteborg egyértelműen bebizonyította, hogy egy nagyon jó csapat, ettől eltekintve a KHK nyerte a lövési mutatót 35-23-ra.
A harmadik harmadban Katka kiugrott, és egy szép fonák lövéssel próbálkozott. Anikó szuper volt ismét a kapuban. Haley bebizonyította, hogy hátul és elől is egy igen stabil játekos. Mind a három sorunk nagyon jól ment, a 3. sorunk is nagy kihívás elé tudta kényszeríteni a Göteborg 1. sorát.
A KHK büszke lehet, hogy egy ilyen jó mérkőzést játszott, sokat lehet ebből tanulni, és egy nagyon jó fejlődési lehetőség volt az egész csapat számára.” – Írja Conny Olausson, a Karlskrona csapat vezetőedzője.

A magyar női jégkorong válogatott oszlopos tagjaként a 2016-os év végén egy öt napos felkészülési tábor, majd egy olimpiai kvalifikációs torna várt kapusunkra december 16 és 18-a között a norvégiai Stavangerben. Az eseményen a kazah, a szlovák, és a házigazda norvég csapattal ütközött meg a magyar válogatott, ahol a 3 mérkőzésen Anikó a hivtalos statisztika szerint 85 lövést kapott, amiből 79-et hárított, ami 92,94%-ot jelent, ezzel a tornán kapuban álló hálóőrök között a 2. helyen szerepel.  Hogy milyen élményekkel zárta a stavangeri tornát, arról őt kérdezzük: “Őszintén, én személy szerint nem úgy zártam ezt a tornát, ahogy szerettem volna, de talán nem csak én vagyok így ezzel. A norvég meccs után eléggé magam alatt voltam, vagy inkább csalódottnak éreztem magam, talán még nem is éreztem olyat, mint akkor. Úgy voltam vele, hogy itt mindennek vége. De aztán rájöttem, hogy egyáltalán nincs vége, hogy van még hátra két meccs, amit meg kell nyerni, és hogy segítenem kell a csapatnak újra felállni, és csak az járt a fejemben, hogy igen is meg fogjuk együtt csinálni.  És erre egy nagyon jó példa volt a szlovákok elleni mérkőzés, ahol mindenki elfelejtette, hogy mi is történt az előző nap. Először nem hittem volna, hogy ez sikerülni fog, talán kijelenthetem, nem volt még a csapat olyan mély ponton, mint akkor, de ebből is csak tanulni tudtunk, megmutattuk, hogy a mély pontokról igen is fel tudunk állni!! De attól, hogy nem jutottunk tovább, még nem mondanám azt, hogy egy rossz tornát zártunk, nyílván mindenkinek a továbbjutás volt a cél, de ez most sajnos nem jött össze. Csak azt tudom mondani, hogy minden meccsből tanulni lehet!!”

Mit gondolsz a tornát megelőző felkészülési táborról?

“A felkészülési tábor nem a megszokott módon indult, hiszen 12 játékossal kezdtük meg az első napot, de ez persze összefügg azzal is, hogy a válogatott szinte fele már légiós, ami egy nagyon jó dolognak mondható, ugyanakkor én is légiós vagyok, és én el tudtam, el akartam minden áron  intézni, hogy már az első nap ott legyek, nekem mindig is a válogatott volt, és lesz is az első, persze volt még 1-2 légiós, aki szintén ott volt a kezdetektől, de voltak akik iskolai elfoglaltságok miatt nem tudtak jönni. Rossz volt az elején úgy edzeni, hogy nincs ott az egész csapat, nem tudunk normálisan együtt lenni, akár a pályán, akár a pályán kívül. De ettől függetlenül szerintem egy jó tábor volt, szakmai szempontból számomra még jobb, mint az eddigiek, hiszen voltak külön kapus edzések is, ami eddig elég ritka volt.”

Milyen szinten segíti teljesítményedet a svéd légióskodás, hogy érzed magad a svéd ligában?

“Nem mondom, hogy a legjobb svéd női ligában játszom, de azt sem mondanám, hogy nem érzek fejlődést, mert igen is lehet fejlődni itt is. Az elején azt hittem, hogy “jaj” nem lesz itt jó, de aztán meglepően jó meccseket játszottunk, illetve játszunk ebben a bajnokságban.  Az edző bízik bennem, és így minden meccsen én védek. Légióskodás szempontjából, azért is jó, mert most nem tanulok, és 100%-ban csak a jégkorongra és a fejlődésre tudok koncentrálni, jégen és szárazon egyaránt. Természetes az a célja a csapatnak, és az egész klubnak, hogy 1-2 éven belül feljussunk a top ligába. A klub fejlődés szempontjából mindenben segít, fiú edzéseket is biztosítanak, van kapus edzés és egyéni “skill” edzés is.”

Mik a rövidtávú céljaid (akár jégkorong/akár más)?

“A rövidtávú céljaimon belül most csak a jégkorongra tudok gondolni, szeretnék a világbajnokságon nagyon jó eredményt elérni, és úgy haza jönni, hogy tudom, mindent megtettünk. Nagy kihívás lesz ez a Vb, hiszen ilyen magasan még sosem járt magyar női jégkorong, de ettől is lesz még izgalmasabb. Persze a klubcsapatomnál is szeretnék a szezon hátralévő meccsein minél jobb teljesítményt nyújtani.”

Mik a messzemenő céljaid (akár jégkorong/akár más)?

“Hosszú távú céljaim, még biztosan szeretném a légiós életet folytatni 1 vagy 2 évig, talán itt ahol most vagyok, talán máshol, ez még kérdéses, de a mostani csapatom már most új szerződést ajánlott a jövő szezonra. Természetesen szeretnék majd tanulni is, konkrét céljaim ugyan még nincsenek, hogy pontosan mivel is kezdjek el foglalkozni, de például szívesen lennék majd egyszer kapusedző, hiszen mindenképpen  ennél a sportnál szeretnék maradni, máshogyan nem is tudnám elképzelni az életem.”

A Divizó I-es bajnokságban, válogatott mérkőzések miatt 2 mérkőzést kihagyó Anikó, a hivatalos statisztikák alapján 9 tétmérkőzésen állt a kapuban, összesen 284 kapura érkező lövésből 262-t hárított, így a védési mutatója 92.25%. Csapata a 11 mérkőzésből 8-at húzott be, ezzel a tabellán jelenleg a 2-ik helyet tudhatják magukénak a listavezető Göteborg mögött. A bajnokság aktuális állását a Svéd Jégkorong Szövetség honlapján lehet figyelemmel követni. Innen is nagyon sok szerencsét kívánunk Anikónak!